Boala şi tratamentul – Sfântul Teofan Zăvorâtul

A ne ruga pentru însănătoşire nu este păcat. Dar trebuie să adăugăm DACĂ VOIEŞTI, DOAMNE! Supunerea deplină faţă de Domnul alături de primirea docilă a celor trimise, ca a unor bunuri, dăruiesc pace sufletului şi milostivesc pe Domnul, iar El fie însănătoşeşte, fie umple de mângâiere.

A vă trata la doctor sau a alerga la sfinţi sunt două lucruri care nu se exclud reciproc. Pe doctor, Dumnezeu l-a făcut şi doctoriile sunt creaţiile lui Dumnezeu. Doctorul nu el însuşi tratează, ci Dumnezeu tratează prin el. Dumnezeu îi insuflă doctorului şi el prescrie medicamentul potrivit. Dar, când Dumnezeu nu îi ajută pe doctori, nici doctorul nu poate prescrie medicamentul potrivit. Adresaţi-vă medicului, dar în acelaşi timp rugaţi-vă mai mult Domnului şi sfinţilor Lui ca să îl înveţe pe acesta să prescrie medicamentul corect.

Numai Dumnezeu ştie totul. Boala nu este jug şi nici semnul lepădării lui Dumnezeu. Dimpotrivă, este mila lui Dumnezeu. De la Dumnezeu tot milă este: fie că e boală, fie că e sărăcie, fie că e nenorocire. Să ne rugăm cu mai multă râvnă, dar să nu spunem Dă-mi sănătate ci să ne rugăm astfel: Fie voia Ta, Doamne! Slavă Ţie, Doamne! Dacă Tu voieşti, Doamne, izbăveşte-mă, iar dacă nu voieşti, fie voia Ta! Cred că şi boala este bună, aşa cum bună este sănătatea! 

Primiţi această boaă ca fiind trimisă de Dumnezeu spre mântuirea dumneavoastră.

Dumnezeu trimite unele boli ca şi canon, din pricina păcatelor, altele spre cuminţire, ca omul să îşi vină în fire; altele, ca să-l izbăvească pe om de nenorocirea în care ar fi căzut dacă ar fi fost sănătos; altele, ca omul să aibă răbdare şi prin aceasta să merite răsplată mare; altele ca să-l curăţească de anumite patimi şi pentru multe alte motive.

A ne trata nu este păcat, căci de la Dumnezeu este boala şi tot de la Dumnezeu este şi raţiunea medicală şi medicamentele.

Pe doctori să nu vă supăraţi! Nu ei vindecă, ci Dumnezeu, şi omul primeşte vindecare doar dacă este cu binecuvâantarea lui Dumnezeu.

Boala ne învaţă smerenia şi supunerea faţă de voia Domnului!

Bolnavul are privilegiul că moartea, dacă îi este rânduit să vină, nu vine pe neaşteptate, astfel încât să se îngrijească de suflet, iar trecerea din viaţa aceasta să fie creştinească.

Liniştirea sufletească este un mare ajutor pentru însănătoşire.

Cum să ce purtăm faţă de boli? Să ne bucurăm şi să-I mulţumim Domnului, căci sunt spre binele nostru. Dacă să ne tratăm? De ce să nu ne tratăm, căci de la Domnul sunt si doctorii si medicamentele. Dacă vă vindecaţi daţi slavă lui Dumnezeu, iar dacă nu primiţi vindecare, să răbdaţi şi să mulţumiţi Domnului!

Toate sunt de la Dumnezeu spre binele nostru sufletesc şi veşnic!

Sfântul Teofan Zăvorâtul – Sfaturi înţelepte, pag 218.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *