Inima în marele post – Sfântul Nicolae Velimirovici

Mai presus de toate, gandeste-te la Dumnezeu,caci si Dumnezeu se gandeste la tine mai presus de toate.Precum pastorul se gandeste la oaia cea ratacita mai mult decat la intreaga turma,asa si Dumnezeul tau se gandeste la tine mai mult decat la toti ingerii din ceruri.A cugeta la Dumnezeu,nu inseamna a cerceta fiinta lui Dumnezeu,ci inseamna a cerceta si a afla,ce asteapta Dumnezeu de la om.

Cel ce cumpara nuci nu cauta la coaja,ci la miez,la fel si cel ce cumpara oua;si asisjderea cu nenumarate lucruri din lume,oamenii le cauta pe cele nevazute,si nu pe cele vazute.Si Dumnezeul tau cauta la tine dupa inima. Prin coaja cea trupeasca,El priveste in miezul tau-in inima ta,si cauta inima ta.In inima Ziditorul a pus temelia vietii.In inima,viata se zamisleste,purcede,creste si se indreapta spre mormant si dincolo de mormant. Oare cat pretuieste omul despre care toti spun:”E destept,dar nu are inima”. Dumnezeu nu va cere de la el desteptaciune,ci inima,caci a zis:”Ce este nebun al lui Dumnezeu,mai intelept decat fiarele este”(1Cor 1:25). Sau cat pretuieste omul despre care se spune:”E bogat,dar nu are inima”.Oare isi va duce bogatia in cealalta lume si o va darui Celui a carui vistierie sunt pamantul si cerul,si soarele si stelele,si toate imparatiile stiute si nestiute? Sau ce-i ajuta omului puterea si frumusetea cea trupeasca?Oare,nu intalnim zilnic pe cei ce in tinerete erau puternici si frumosi,iar acum garboviti si trasi ,se sprijina ori in baston ori de mana cuiva?

Multora puterea si frumusetea trupeasca le-a slujit,din nefericire la putrezirea pielii si oaselor.Fericiti sunt cei ce din tinerete nu s-au indragostit de nici o frumusete trecatoare si muritoare,ci de Ziditorul lor,a Carui putere nu slabeste si a Carui frumusete nu piere!La dragostea lor,Dumnezeu va raspunde cu dragoste insutita,si inima lor Dumnezeu o va randui langa inima Sa.Intarirea legaturii cu Dumnezeu aduce bucurie in inima.Postul inseamna slabirea legaturii inimii cu lumea si intarirea legaturii inimii cu Dumnezeu.

Aminteste-ti numele acelor marimi duhovnicesti care au slabit legaturile lor cu lumea si au intarit legaturile cu Dumnezeu cel Viu:Sf.Antonie,Pavel,Eftimie,Avxentie,Avramie,Savva,Visarion,Vitalie,Gherasim,Hariton,Efrem,Arsenie,Zaharia,Simeon,Onufrie,Pahomie,Petru.Athanasie si cei impreuna cu dansii.Aminteste-ti de Dumnezeu purtatoarele fecioare si femei a caror inimi au fost umplute de dragoste pentru Hristos:Sf.Thecla,Xenia,Evpraxia,Anastasia,Matrona,Sara,Maria Egipteanca,Pelaghia,Thaisia,Theodula,Vasilisa si cele impreuna cu ele.Aminteste-ti de acele slavite nume din neamul tau:Sf.Parascheva, Sf.Sava,Sf.Ioanichie,Petru,Vasile,Prohor,Gavriil, Ioachim,Ioan, Nectarie si multi altii,care cu postul au sfintit trupurile lor si cu rugaciunea au sfintit tara in care vietuiesti.Ei toti au auzit acelasi glas:”Fiule,da-mi inima ta!”Acelui glas au raspuns si inima lor intru totul au dat-o Dumnezeului si Ziditorului lor (Sf.N.Velimirovici- Inima in marele Post)  sursa icoana  Articol publicat de Ioana Junc

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *