Să cercetăm duhurile acestei lumi, să preţuim tot ce vine de la Dumnezeu şi să fugim de cele înşelătoare

Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci cercaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulţi prooroci mincinoşi au ieşit în lume. În aceasta să cunoaşteţi duhul lui Dumnezeu: orice duh care mărturiseşte că Iisus Hristos a venit în trup, este de la Dumnezeu. Şi orice duh, care nu mărturiseşte pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care aţi auzit că vine şi acum este chiar în lume. Voi, copii, sunteţi din Dumnezeu şi i-aţi biruit pe acei prooroci, căci mai mare este Cel ce e în voi, decât cel ce este în lume. Aceia sunt din lume, de aceea grăiesc ca din lume şi lumea îi ascultă. Noi suntem din Dumnezeu; cine cunoaşte pe Dumnezeu ascultă de noi; cine nu este din Dumnezeu nu ascultă de noi. Din aceasta cunoaştem Duhul adevărului şi duhul rătăcirii. (I Ioan IV, 1-6)

Fiecare vreme a avut ratacirile ei, mereu lumea a venit cu o practica spirituala straina de adevar si de Dumnezeu. Nici astazi nu suntem lipsiti de acestea. Exista si oameni cu har, alesi ai lui Dumnezeu, lucratori ai credintei, dar exista si prooroci mincinosi, inselatori, distrugatori de suflete. Pe acestia ii deosebim dupa faptele lor su dupa marturisirea lor. Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan ne luminează astfel:

– Trebuie sa cercetăm, să nu ne lăsăm sufletele să umble haotice după cum bate vântul.

– Dacă marturiseste pe Hristos corect, adică să fie în conformitate cu sinoadele ecumenice este de la Dumnezeu. Cei aleşi de Dumnezeu spre mărturisirea credinţei trebuiesc preţuiţi şi cinstiţi şi să ne folosim de cuvintele lor ziditoare.

– Dacă nu are această mărturisirea a adevăratei credinţe nu este de la Dumnezeu, iar în acest caz, trebuie să eliminăm orice legătură, orice intersectie, orice contact cu propovăduitorii acestor rătăciri.

Pr. Petrică Ginerica

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *